Cookie consent management tool Как да предотвратим пришките (мехурите) при бягане?
Поръчка: (+359) 877 077 407

Начало / За нас / Блог / Контакти

0 продукта | 0лв.


Как да предотвратим пришките (мехурите) при бягане?Едно от най-омразните неща, които ни се случват по време на бягане - мехурите или така наречените "пришки". Научете защо се появяват, как да ги лекувате и най-важното - как да предотвратите появата на мехури по време на бягане.

Защо ми се появяват пришки?

При бягане триенето е най-прекият път към дискомфорт. Мехурът е натрупване на течност под кожата от триенето, което причинява натиск и болка в краката - най-големият кошмар на бегача. Подобно на протриването на тялото, мехур се образува на краката ви за нула време от чорапите или обувките, които трият кожата ви при всяка стъпка.

Как да ги предотвратим?

Мехурите са досадни, болезнени и заздравяват за известно време. За щастие, има няколко стъпки, които можете да предприемеш, за да избегнеш появата на мехури по време на бягане.

1. Започваме с чорапите

Памукът е твой враг, защото задържа влагата. Носете синтетични чорапи, които отвеждат потта и са предназначени за упражнения, като често са с компресия около свода и омекотяване около петите и ходилото за по-голям комфорт. Те трябва да прилягат на крака ви без излишна материя или шевове, които да се трият в кожата ви.

2. Проверете обувките си

Ако обувките ви са твърде малки, те ще се търкат в петата и ще стягат на пръстите ви. Обувките с кройка, наподобяваща чорап, ще обгърнат удобно стъпалото ви, за да избегнете триенето, като същевременно поддържат крака ви при всяка стъпка. Намерете правилния размер на обувките си и не забравяйте да изпробвате новите си обувки, за да свикнат краката ви с тях, преди да се ангажирате с бягане на дълги разстояния.

3. Инвестирайте в стелки

Ако обувките ви харесват, но все още имате проблеми с мехурите, може да ви помогнат стелки от гел или пяна. Тя не само ще бъде по-мека за пръстите на краката ви и ще поддържа свода ви, но и може да повдигне крака ви малко по-високо, за да избегнете триенето на задната част на петата.

4. Овлажнявайте кожата си

Мокрите чорапи са лоши, но прекалено сухата кожа също е бърз начин да се сдобиете с мехур. Овлажнявайте кожата си всяка вечер преди лягане с плътен крем за крака. Можете също така да нанесете спортен лубрикант върху стъпалото си преди бягане, за да намалите триенето.

Вече имате мехур? Ето как да ги третирате

Когато тръгвате да бягате на дълги разстояния, е добре да държите в колана си за бягане няколко превръзки, молескин и смазка. Ако почувствате, че започва да се протрива, направете пауза, за да се пренастроите, и втрийте малко лубрикант в стъпалото, за да помогнете на кожата да се плъзга удобно. Ако се образува мехур, поставете върху него превръзка или молескин, а ако сте на състезание, можете да спрете в медицинската палатка за бързо лечение.

След като се приберете вкъщи, поддържайте мястото чисто и избягвайте да носите обувки, които могат да го раздразнят. Най-добрият начин на действие обикновено е да го оставите на мира и то ще изчезне за няколко дни. Можете да продължите да тичате, стига да го предпазите с горепосочените стъпки, за да не се влоши или да не се повтори. Ако отокът, болката или зачервяването продължават, може да искате да посетите лекар, за да лекува евентуалната инфекция.
 


МЕНЮ

Начало
За нас
Блог
Поръчка и Доставка
Общи условия за ползване
Контакти
КАТЕГОРИИ

Мъже
Футболни отбори
Аксесоари
Промоции
Нови продукти

КОНТАКТИ

+359 877 077 407
info@temposport.eu

Понеделник - Петък - 9.00 - 17.30 ч.
Събота - 9.00 - 13.00 ч.


© 2024 TempoSport.eu, Всички права запазени.Политика за защита на личните данни.