Cookie consent management tool Какво е хандбал? И как да играем един от новите популярни спортове в световен мащаб?
Поръчка: (+359) 877 077 407

Начало / За нас / Блог / Контакти

0 продукта | 0лв.


Какво е хандбал? И как да играем един от новите популярни спортове в световен мащаб?Динамичните мачове и слабият атлетизъм на хандбала предизвикват интерес в САЩ. Научете повече за хандбала и как да играете този забавен комбиниран спорт. 

Но първо, какво е хандбал?

Търсите бързото темпо и обърканата игра на баскетболa и уменията и атлетизма на футбола — плюс високата енергия на хокея? Кажете здравей на хандбала. Хандбалът е широко известен в останалия свят, но все още не е придобил популярност в САЩ - въпреки че американските атлети имат всички умения, за да се справят с този спорт: скачане, хвърляне и хващане. Просто не го бъркайте с американския хандбал, който е различен спорт, наподобяващ ракетбол и се играе чрез отскачане на малка топка от стена с ръка.

Можете да играете хандбал в удобно за вас спортно облекло – анцузи, тениски, потници и като цяло каквото ви харесва. 

Малко факти за хандбала…

Хандбалът е изключително бърз и физически натоварващ спорт, като всяка игра обикновено събира високи резултати от над 50 точки.

Всеки отбор се състои от 14 играчи, като седем на корта едновременно. Има неограничен брой замествания, така че играчите могат свободно да се въртят по всяко време, като пресичат линията за смяна.

Играе се в две полувремена по 30 минути и отборът с най-висок резултат в края на играта печели.

Точките се печелят чрез хвърляне на топката във вратата на противниковия отбор. Ако мачът е равен, след като часовникът изтече, отборите могат да играят до два продължения от 5 минути. Ако остане равен, играта завършва с дузпи.

Спортната топка за хандбал е с диаметър 7 инча — малко по-малка от волейболната, но е изградена като футболна топка. Малкият размер позволява на играчите да отскачат топката, да я държат в една ръка и да я хвърлят лесно - често със скоростта на бейзболен питчер.

Хандбал се играе на закрит корт с дължина 131 фута и ширина 66 фута, с цел от 6 фута висока и 10 фута широка във всеки край. 20-футов полукръг заобикаля предната част на всяка врата, която се нарича врата на вратата, последвана от пунктирана линия на 3 фута от тази, която е линията на свободните хвърляния. Има разделителна линия на половината игрище, където започва играта.

Как да играем хандбал?

С шестима играчи в полето и един във вратата, започнете с хвърляне на монета и печелившият отбор започва играта с изхвърляне, като подава топката на съотборник на половината от полето.

Владеене на топката: Играчите могат да влязат в контакт с топката навсякъде над коляното си. Всеки играч не трябва да прави повече от три стъпки и да задържа топката за три секунди наведнъж. След това те или трябва да подават топката напред-назад със съотборник, или да дриблират топката, за да запазят притежанието. Точно както в баскетбола, на играча не е позволено да дриблира, да спре и след това да дриблира отново, в противен случай топката се присъжда на другия отбор. Отборът с топката трябва да положи усилия, за да напредне към целта - ако съдията ви хване в безкрайна игра на хвърляне, тогава владението ще бъде присъдено на противниковия отбор.

Вкарване на голове: Противниковият отбор често се подрежда по линията на вратата, за да се опита да блокира удара ви. Екипът може да се опита да ви спре, като блокира топката с ръцете си, тялото ви проверява и образува стени на тялото със своите съотборници, като във футбола. Не им е позволено обаче да изтръгнат топката от ръцете ви, да се хвърлят във вас или да ви удрят. Ако го направят, на другия отбор се присъжда едно свободно хвърляне.

Разбиране на вратата: Головете се опитвате чрез хвърляне на топката преди пресичане на гънката. Можете да скачате, докато хвърляте и да кацнете в гънката, но топката трябва да е напуснала ръцете ви преди кацане. Топката трябва да премине цялата гол линия, за да се брои, и на други играчи извън вратата не е позволено да пристъпват отвъд линията на наказателното поле. Ако се намеси противников играч, голът му се анулира. Ако влезе защитник, тогава се присъжда свободно хвърляне за противниковия играч срещу вратаря. На вратата е позволено да блокира удара с всяка част от тялото си, включително долните крака и стъпалата.

Като цяло хандбалът е забавна и бърза игра и след като разберете правилата, е доста лесно да започнете. Съберете отбор и играйте във фитнес зала или дори на футболно игрище, за да се овладеете. Подготви се с цялото си облекло, за да направиш играта си страхотна в TempoSport.
 


МЕНЮ

Начало
За нас
Блог
Поръчка и Доставка
Общи условия за ползване
Контакти
КАТЕГОРИИ

Мъже
Футболни отбори
Аксесоари
Промоции
Нови продукти

КОНТАКТИ

+359 877 077 407
info@temposport.eu

Понеделник - Петък - 9.00 - 17.30 ч.
Събота - 9.00 - 13.00 ч.


© 2024 TempoSport.eu, Всички права запазени.Политика за защита на личните данни.